Надгробок П.В.Лусти

Лариса Добрийвечір

Надгробок П.В.Лусти

7 листопада 2008 р. Фото М.І.Жарких.

423.1.16. Могила Лусти П. В. (іст.).

Праворуч від головного входу, чотирнадцята у ряді.

Луста Петро Васильович [23.04.1913, с. Дубов’язівка (тепер Конотопський р-н, Сумська обл.) – 23.04.1945] – Герой Радянського Союзу (1944), майор танкових військ. Закінчив Київський авіатехнікум (1932), працював слюсарем на заводі «Більшовик». В Червоній армії з 1934. Закінчив Ульянівське бронетанкове училище (1938). Учасник Великої Вітчизняної війни з червня 1941.

Воював у складі 3-ї танкової армії під Сталінградом, Брянськом, визволяв Київ.

Як командир 344-го танкового батальйону 91-ї танкової бригади 3-ї гвардійської танкової армії 1-го Українського фронту відзначився під час розширення Київського плацдарму та визволення в ніч на 7 листопада 1943 Фастова. У ході 60-кілометрового маршу з боями, а потім боїв за місто виявив мужність, вміння використовувати танки у вуличних боях.

Загинув під час боїв за Берлін. Нагороджений орденами Леніна, Червоного Прапора, Вітчизняної війни 2-го ступеня, Червоної Зірки. У парку Тіргартен (Берлін) ім’я П. Лусти викарбувано на пілоні меморіалу.

Література:

Національний музей історії Великої Вітчизняної війни, спр. 419; Герои Советского Союза. – М., 1987. – Т. 1.