Надгробок І.Д.Леонова

Лариса Добрийвечір

7 листопада 2008 р. Фото М.І.Жарких.

423.1.14. Могила Леонова І. Д. (іст.).

Праворуч від головного входу, п’ятнадцята у ряді.

Леонов Іван Дмитрович [11.09.1915, с. Львове (тепер Волоколамський р-н, Московська обл.) – 30.05.1944] – Герой Радянського Союзу (1943), гвардії майор авіації. Після закінчення семи класів працював на виробництві. В Червоній армії з 1938. Закінчив школу молодших авіафахівців (1938), Одеську військову авіашколу льотчиків (1939).

Служив молодшим льотчиком у Київському особливому військовому окрузі.

Під час Великої Вітчизняної війни з 1941 до вересня 1943 – командир ескадрильї 85-го гвардійського винищувального авіаполку 8-ї повітряної армії на Південному фронті.

На вересень 1943 гвардії капітан І. Леонов здійснив 267 бойових вильотів. У повітряних боях збив п’ять та в складі групи – чотири літаки противника.

Учасник оборони Сталінграда. Особливо відзначився в боях під час визволення м. Мелітополя. Визволяв Кубань, Крим, Київ. У боях за Донбас і Мелітополь під його командуванням ескадрилья здійснила 318 бойових вильотів, збила 28 літаків противника. Загинув в одному літаку з техніком М. Ломакіним.Нагороджений орденом Леніна, двома орденами Червоного Прапора, орденами Вітчизняної війни 1-го ступеня, Червоної Зірки.

Герои Советского Союза. – М., 1987. – Т. 1.