Надгробок С.Ф.Проценка

Лариса Добрийвечір

7 листопада 2008 р. Фото М.І.Жарких.

423.1.23. Могила Проценка С. Ф. (іст.).

Ліворуч від головного входу, п’ятнадцята у ряді.

Проценко Степан Феодосійович [11.11.1900, м. Конотоп (тепер Сумська обл.) – 3.10.1943] – Герой Радянського Союзу (1944, посмертно), підполковник. Учасник громадянської війни. В Червоній армії з 1920. Закінчив Військово-інженерну школу (1923), Військово-інженерну академію ім. В. Куйбишева (1935).

Учасник Великої Вітчизняної війни з 1941. Командир 269-го стрілецького полку 136-ї стрілецької дивізії 38-ї армії Воронезького фронту. В ніч на 2 жовтня 1943 організував форсування Дніпра в районі о. Козачий (на південь від Києва). На захопленому плацдармі полк вів тяжкі бої, відбиваючи контратаки противника. Нагороджений орденами Леніна, Червоного Прапора, Червоної Зірки.

Спочатку був похований в м. Бориспіль (Київська обл.), 1957 прах перенесено до Парку Вічної Слави.

Література:

Центральний архів Міністерства Оборони Російської Федерації, ф. 33, оп. 686043, спр. 4; Герои Советского Союза. – М., 1988. – Т. 2; Гринченко И. Т. Подвиг. – К., 1983.