Надгробок М.С.Мончака

Лариса Добрийвечір

7 листопада 2008 р. Фото М.І.Жарких.

423.1.20. Могила Мончака М. С. (іст.).

Ліворуч від головного входу, чотирнадцята у ряді.

Мончак Мефодій Степанович [1915, с. Харківці (тепер Старосинявський р-н, Хмельницька обл.) – 17.01.1944] – Герой Радянського Союзу (1943), гвардії майор. В Червоній армії з 1937. Закінчив курси молодших лейтенантів (1938).

Учасник походу радянських військ у Західну Україну 1939. Учасник Великої Вітчизняної війни з червня 1941.

Заступник командира, гвардії капітан 4-го гвардійського винищувально-протитанкового артилерійського полку 38-ї армії Воронезького (1-го Українського) фронту відзначився в ході битви за Дніпро. Очолювана ним артбатарея у складі рейдового загону по тилах противника в районі с. Блиставиця (Бородянський р-н, Київська обл.) знищила шість танків, чотири штурмові гармати, 48 автомашин. У бою за с. Нові Петрівці (Вишгородський р-н, Київська обл.) батарея під його командуванням розгромила колону ворога, що відступала: чотири танки, три самохідні гармати, 12 польових гармат і до 300 солдатів та офіцерів противника. Загинув у бою. Нагороджений орденом Леніна, двома орденами Червоного Прапора, орденами Вітчизняної війни 2-го ступеня, Червоної Зірки.

Література:

Національний музей історії Великої Вітчизняної війни, спр. 723. Центральний архів Міністерства Оборони Російської Федерації, ф. 33, оп. 793756, спр. 7; Герои Советского Союза. – М., 1987. – Т. 1; Из когорты мужественных. – Л., 1978.