Надгробок Ю.М.Должанського

Лариса Добрийвечір

7 листопада 2008 р. Фото М.І.Жарких.

423.1.6. Могила Должанського Ю. М. (іст.).

Ліворуч від головного входу, тринадцята у ряді.

Должанський Юрій Мойсейович (31.05.1923, с. Веселі Терни, тепер у межах м. Кривий Ріг – 27.11.1943) – Герой Радянського Союзу (1943), гвардії старший лейтенант. З липня 1941 в Червоній армії. Учасник Великої Вітчизняної війни. В 1942 закінчив військово-політичне училище. Воював на Курській дузі, брав участь у форсуванні Дніпра, Десни, Прип’яті.

На підступах до с. Парищево Чорнобильського р-ну Київської обл. у складі 10-го гвардійського стрілецького полку 6-ї гвардійської стрілецької дивізії 60-ї армії Центрального фронту з групою автоматників діяв попереду піхоти, знешкодив самохідну німецьку гармату «Фердінанд». Серед перших форсував Дніпро і разом з бійцями утримував плацдарм до підходу основних сил полку. Нагороджений орденами Леніна, Вітчизняної війни 1-го та 2-го ступеня, Червоної Зірки.

Спочатку був похований у Пушкінському парку, 1957 прах перенесено до Парку Вічної Слави.

Література:

Національний музей історії Великої Вітчизняної війни, спр. 267; Герои Советского Союза. – М., 1987. – Т. 1; Золотые звезды. – Днепропетровск, 1967; И генерал, и рядовой. – Днепропетровск, 1983; Рощин И. И., Белодед А. В. Золотые звезды комсоргов. – М., 1977.