1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

Поділ був особливо збагачений утворами Григоровича-Барського – київського «міщанина і райци», вихованця Київської Академії. Він не тільки засвоїв досягнення своїх попередників (його улюбленим прийомом є композиція дуже коротких рамен трансепта в тридільних та одноверхих храмах), але й розвинув їх, внісши багато нового. На Подолі до нашого часу уціліли кілька його споруд, серед них церква Миколи Набережного, що має вигляд стовпа, увінчаного однією банею, бо її рамена хрещатого плану мають завдовжки лише півтора метра, а низенькі чотири апсиди – конхи тільки підсилюють виразність стовпоподібного силуету. Отже, Григорович-Барський розкриває внутрішній простір у висоту за допомогою не залому, як у дерев’яних храмах, а підпружних арок і парусів.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 51.