2009 р. Єврейська громада хоче відновити купецьку синагогу в центрі Києва

Єврейська громада хоче відновити купецьку синагогу в будівлі кінотеатру Кінопанорама, розташованого по вулиці Шота Руставелі, 19 у Печерському районі Києва.

Про це в ході інтернет-конференції сказав головний рабин Моше Реувен Асман.

“Ми плануємо зробити все можливе за законом, щоб повернути цю будівлю”, сказав рабин.

За його даними, будівлю кінотеатру викуплено бізнес-групою, що володіє торгово-офісним центром Мандарин Плаза і бізнес-центром Парус у Києві, і, як зазначив рабин, на місці кінотеатру планується будівництво офісно-торговельного комплексу.

Він повідомив також, що єврейська громада веде судові позови з метою скасування продажу цієї будівлі приватній компанії.

“Нещодавно Вищий господарський суд Києва скасував рішення про продаж синагоги в приватні руки, і інший суд наклав арешт на цю будівлю”, додав рабин.

За словами Асмана, громада готова на підставі історичних довідок та архівів відтворити на місці кінотеатру існуючу до нього в цій будівлі купецьку синагогу.