Микола Коломієць

Станція “Університет”, 1960 р.

(архіт.)

Бульв. Т. Шевченка.

Станція глибокого закладення. Наземний вестибюль розташовано біля входу до Ботанічного саду ім. акад. О. Фоміна, Національного університету ім. Т. Шевченка з бульв. Т. Шевченка, по осі вул. Пирогова (архітектори Г. Головко, Б. Дзбановський, Т. Єлігулашвілі, Є. Іванов, О. Лозинська, М. Сиркін). Вирішений як парковий павільйон, перекритий легкою банею із збірного залізобетону. Від нього з обох боків улаштовано входи до ботанічного саду у вигляді колонад і тераси зі сходами, що ведуть вниз. Через перепад рельєфу будівля має різну висоту – один поверх вздовж бульвару і два – з боку саду. Легкі стрункі форми наземного вестибюля добре вписалися у пейзаж саду. Його з’єднано з підземним вестибюлем двомаршовим ескалатором. Між ними влаштовано проміжний вестибюль, перекритий банею. Він освітлений закарнизними світильниками і шістьма стрункими торшерами, оздобленими інкрустацією. Інтер’єр підземного вестибюля побудовано на поєднанні масивних пілонів, облицьованих червоним мармуром, з гладеньким білим склепінням. Пілони з карнизом із дзеркального скла, за яким містяться світильники. 3 боку середньої нави на пілонах круглі ніші, в яких встановлено погруддя видатних діячів науки й культури українського і російського народів: О. Богомольця, М. Горького, М. Ломоносова, Д. Менделєєва, О. Пушкіна, Г. Сковороди, І. Франка, Т. Шевченка. У торці містилася скульптура В. Леніна (знято). У декоративних елементах інтер’єра станції – килимовому рисунку підлоги, вентиляційних ґратах та інших – використано мотиви українського народного мистецтва. Колір пілонів і стін тунелів перегукується з традиційним пофарбуванням головного корпусу Київського університету на вул. Володимирській, 60.