[1990 р.] Паспортна інформація

Перша чоловіча гімназія (“жовтий” корпус)

Пам’ятка історії, архітектури

м. Київ, Старокиївський район, бульвар Шевченка, 14.

Перша чоловіча гімназія побудована за проектом академіка архітектури О.В. Беретті, затвердженим у 1844 р.

З 1851 р. тут тимчасово розташовувався кадетський корпус. У 1857-1920 рр. розміщувалась перша гімназія з інтернатом. Частину приміщень до 1914 р. займало управління Київського учбового округу.

У 1858-1861 рр. тут працював і мешкав видатний російський вчений М.І. Пирогов (меморіальна дошка), навчались більшовики А.В. Луначарський (1886 – 1895 рр., меморіальна дошка 1969 р.), В.П.Затонський (мем.дошка 1984 р.), художник М.М. Ге; письменники М.О.Булгаков, К.Г. Паустовський. Після Жовтневої революції в будинку розміщувався Народний комісаріат просвіти, заклади та бібліотека АН УРСР.

З 1951 р. тут працюють гуманітарні факультети Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 970 від 24.08.1963 р.

Київ. Енциклопедичний довідник.- К.: Голов. редакція УРЕ, 1981.- 736 с.

Бутник-Сіверський Б.С. Архітектор В.І. Беретті в Києві.- К.,Львів: Держтехвидав України, 1947.- 97 с.