Клініка Київського університету (№ 17)

Нині (2008 р.) – Київська міська клінічна лікарня № 18.

Дозвіл на будівництво університетських клінік був отриманий 1882 році. В 1885 році вступило до ладу двоповерхове приміщення на Бібіковському бульварі, в якому розмістились факультетські терапевтична та хірургічна клініки. В 1888 році поряд з’явився акушерсько-гінекологічний клінічний корпус. В 1899 році вступили до ладу прибудови до корпусу, в яких розмістились інфекційні пологові ліжка, гінекологічні палати, відділення водолікування, бібліотека.

Завершенням клінічного ансамблю стало спорудження в 1894 році корпусу патологоанатомічного інституту. В різні роки в лікарні працювали В.О.Караваєв, Ф.К.Борнгаупт, М.М.Волкович, О.П.Кримов, В.П.Образцов, Ф.Г.Яновський, М.Д.Стражеско, О.Ф.Шимановський.