Володимир Зоценко

Городище – міський район стародавнього Києва, 9 – поч. 13 ст.

(археол.).

У північно-західній частині міста, на горі Щекавиці (Олегівка, Олегова гора), на правому березі Дніпра. З півдня, сходу й півночі гора має круті схили заввишки 30 – 40 м, на заході з’єднана з плато тераси. Згадується в «Повісті временних літ» під 911 р. Обстежували В. Козловська, Ф. Мовчанівський (1934), розкопували К. Гупало (1980), І. Мовчан (1995). Площа бл. 30 га. Товщина культурного шару до 1 м. Відкрито залишки напівземлянкових жител 9 – 10 ст., церкви 12 ст. Знайдено антропоморфну фібулу 7 – 8 ст. і фрагменти гончарної кераміки 9 – 13 ст., могильник давньоруської доби. За часів Київської Русі було посадським районом стародавнього Києва. У 16 ст. Щекавиця належала до володінь Київського замку, в 1619 р. передана київському магістратові. Центральна частина пам’ятки з кін. 18 ст. була під цвинтарем. Тепер її територію частково забудова но міськими кварталами. Матеріали обстеження зберігаються в Національному музеї історії України.