2011 р. Перед Новим роком у Києві знесли пам’ятник архітектури – особняк 1909 року на…

2011 р. Перед Новим роком у Києві знесли пам’ятник архітектури – особняк 1909 року на Поштовій площі

4.01.2011, 18:55

У ніч з 29 на 30 грудня в Києві знесли пам’ятку архітектури – особняк 1909 року на Поштовій площі, передає Газета по-киевски.

Зокрема, повідомляє видання, йдеться про будинок на вулиці Сагайдачного, 1б, який обнесли парканом ще влітку.

Газета по-киевски нагадує, що вперше Київрада розглянула проект адміністративної будівлі на вулиці Сагайдачного, 1б, ще в березні 2007 року – видання відзначає, що п’ятиповерхову офісну будівлю з підземним паркінгом “вписати у схил запропонував архітектор Юрій Бородкін”.

Тоді, як додає газета, особняк пропонували залишити, затуливши його масивною офісною будівлею. Газета по-киевски також назвала замовника – ТОВ Сітко-Поділ-Київ.

За даними видання, члени містобудівної ради відмовилися від проекту з таких причин: зовсім “не подільська архітектура”, проектована будівля закриває стару, знаходиться дуже близько до тунелю метрополітену. Від проектувальників зажадали зменшити кількість поверхів та не затуляти пам’ятку архітектури.

Однак, Газета по-киевски пише, що, через три роки проект таємничим чином виріс до одинадцяти поверхів із підземним паркінгом на 38 машиномісць, а містобудівне обґрунтування для проекту написав Віктор Вечерський, заступник директора Науково-дослідного інституту охорони пам’яток.

“Питання про те, щоб було видно триповерховий будиночок на Поштовій площі, який перебував у державному реєстрі пам’ятників з 1994 року, а також входив до історико-культурного заповідника Древній Київ, вже не піднімалося”, – дослівно пише газета.

Вже 13 липня минулого року, як відзначає видання, Українське товариство охорони пам’яток схвалило його виключення з реєстру пам’ятників, ґрунтуючись на тому, що після капітальної реконструкції “мало що автентичне в ньому збереглося”.