Ольга Ястребова

Житловий будинок, 1910 – 11 рр.

(архіт.).

Вул. Рогнідинська, 2.

На червоній лінії забудови вулиці, на ділянці зі схилом рельєфу.

Шестиповерховий, з підвалом, цегляний, тинькований, симетричний, у плані Т-подібний (з чорними сходами невеликого виносу). Складається з однієї секції, розрахованої на дві великих і одну малу квартири, що виходили на розташовані в центрі плану сходи. Вертикалями розкріповок, що охоплювали по одному віконному прорізу, виділено центральну й симетричні бічні осі головного тинькованого фасаду. Горизонтальний ритм задають невеликі карнизи над другим і п’ятим поверхами, що поділяють будинок на три різновеликі пояси. Кожний з поясів на перетині з центральною віссю має акцентовані завершення: нижній – невеликий дугоподібний фронтон, середній – маскарон, верхній – декоративно оформлені люкарни. У цілому пластична розробка фасаду дуже різноманітна – архітектурний декор доповнено ліпними вставками рослинного орнаменту, художнім металом балконних огорож і аттиків. Особливу увагу привертає пластичне вирішення вінцевої частини будинку, де рисунок аркових вікон підхоплений характерними для модерну дугоподібними аттиками бічних розкріповок і динамічними формами центрального щипця з криволінійними слуховими вікнами, ступінчастим аттиком і ліпним драпіруванням на гранях центральної розкріповки.

Є одним з найцікавіших зразків житлової архітектури, виконаної у формах модерну.