Римма Лякіна, Лариса Шевченко

Розмір зображення: 606:808 піксел

Меморіальна дошка А.К.Тарасовій Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 1999 р., т. 1 (Київ), с. 213.

Будинок гімназії 1903 р., в якій навчалася Тарасова А. К.

(іст.).

Вул. Різницька, 2/34.

На перехресті вулиць Московської і Різницької. У 2-й пол. 18 ст. на цьому місці була садиба прапорщика Я. Ломтєва. Пізніше тут проживали його спадкоємці – сини Петро і Микола, також російські офіцери, які брали участь у Вітчизняній (1812) та російсько-турецькій (1828 – 29) війнах. В 1834 р. родинний будинок Ломтєвих згорів. 1837 був відбудований за проектом міського арх. Л. Станзані. Після смерті П. Ломтєва (1844) садибою володіла його дружина, пізніше – сини. В кін. 19 ст. в будинку містився дитячий притулок ім. Олександра II. У 1903 р., коли поряд із будинком Ломтєвих збудовано гімназію, він становив частину її садиби. Одноповерховий, наріжний. Будинок гімназії зведено за проектом арх. О. Кобелєва. Триповерховий, цегляний, з напівпідвалом і одноповерховою прибудовою.

Тут, у колишній приватній гімназії О. Плетньової у 1906 – 11 рр. навчалася Тарасова Алла Костянтинівна (1898 – 1973) – драматична актриса, народна артистка СРСР (з 1937), Герой Соціалістичної Праці (1973), лауреат Державних премій СРСР (1941, 1946 – двічі, 1947, 1949). Народилася у Києві в родині лікаря-стоматолога, професора університету. У зв’язку з переїздом сім’ї на нове місце проживання (вул. Лютеранська) продовжила навчання у приватній гімназії О. Титаренко (тепер вул. Б. Хмельницького, 10).

З 1916 р. і до кінця життя А. Тарасова була провідною актрисою Московського художнього театру. Разом з театром вона часто приїздила до Києва на гастролі, відпочивала в Кончі-Заспі. 1981 у будинку відкрито кімнату-музей А. Тарасової.

В 1974 р. на фасаді встановлено бронзову меморіальну дошку з барельєфним портретом актриси (ск. Г. Кальченко, арх. А. Ігнащенко).

У радянський період у будинку містилася середня школа № 84 (тепер – вечірня школа № 8).

Алла Константиновна Тарасова: Документы и воспоминания. – М., 1978.