Реконструкція П Г. Юрченка

Розмір зображення: 748:720 піксел

Особливий інтерес являє зображення київської дерев’яної ратуші. Ще на початку XVI ст. на Подолі – центрі тогочасного міського життя, поблизу Братського монастиря, було збудовано дерев’яну ратушу, яка не раз згоряла і відбудовувалася заново. Про неї писав відомий французький архітектор Боплан, який працював на Україні близько 1640 р., її малював А. Вестерфельд в 1651 р. Зображена вона і на плані Києва 1695 р.

Ратуша мала вигляд видовженого двоповерхового будинку, другий поверх якого був трохи вужчий і коротший за перший. Тут бачимо цікаву композицію з заломами, типовими для багатьох монументальних споруд. На другому поверсі шість круглих вікон освітлювали парадні зали. Круглі вікна з кольоровим склом широко застосовувались у світських та культових спорудах. Над дахом у центрі показано надбудову зі шпилем, що звалася «чердак». У цілому архітектура київської ратуші наближається до архітектури дерев’яних палаців.

Ратуша у Києві на Подолі, XVII ст. Реконструкція П Г. Юрченка.

Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 65 – 66.