Церква Покрова богородиці

Комплекс Покровської церкви та дзвіниці розташований на Подолі біля підніжжя Старокиївської гори. У XV ст. тут була церква Різдва Богородиці, що належала вірменській колонії. У 1685 р. на цьому місці збудовано дерев’яну Покровську церкву, яку змінила трибанева мурована церква Покрова Богородиці, споруджена в 1766-1772 рр. за проектом видатного українського архітектора І.Григоровича-Барського.

Новаторство майстра проявилося в характерному для народного дерев’яного зодчества поєднанні у споруді триконхового та трикамерного храмів. Про високу майстерність архітектора свідчить розроблення деталей – ґаночків з арками на південному й північному фасадах, круглих і хрещатих вікон, багатопрофіль-них карнизів, різноманітних за формою сандриків.

Після пожежі 1811 р. церква втратила частину ліпного декору, а також барокову форму бань, які після відбудови стали сферичними. У 1824 р. до західної частини церкви прибудовано двоповерхову теплу церкву. Інтер’єр декоровано спареними пілястрами коринфського ордера, які акцентують центральний підбаневий простір, та карнизними гуртами.

Пам’ятка є шедевром архітектури українського бароко і одним з найкращих творів І.Григоровича-Барського, яскравого представника київської архітектурної школи доби бароко.

Т.С.Кілессо

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 40.