Наталія Логвин

Дзвіниця Іллінської церкви з корпусом Малої бурси, поч. 18 ст.

(архіт.).

Вул. Почайиинська, 2.

Двоярусна, цегляна, у плані квадратна дзвіниця розташована у південно-західному куті подвір’я. Другий ярус відкритий, з широкими арковими отворами з кожного боку. Увінчує дзвіницю високий гранчастий цегляний намет, в основі якого на кожній грані по невеликому слуховому вікну, що виступає, з трикутним фронтончиком. Намет завершено гранчастим ліхтарем з розвинутим профільованим карнизом і маленькою маківкою, що є характерним для російської архітектури 17 – 18 ст. У 2-й пол. 18 ст. в північно-східному напрямку до дзвіниці добудовано одноповерховий цегляний корпус Малої бурси, що мав секційне планування. Фасади розчленовано плоскими пілястрами відповідно до внутрішнього планування. Вхідні отвори оформлено порталами з плоскими пілястрами і стилізованими капітелями. Завершує стіни будинку розвинутий профільований карниз.