Галина Бєльчикова

Будинок 1939 – 61 рр., в якому проживав Параджанов С. Й.

(іст.).

Просп. Перемоги, 1.

На червоній лінії забудови вулиці. Бічним фасадом виходить на пл. Перемоги.

Восьмиповерховий, цегляний, облицьований бежевою керамічною плиткою.

У цьому будинку в 1962 – 74 рр. проживав Параджанов Сергій Йосипович (1924 – 90) – кінорежисер, народний артист УРСР (з 1990). Працював на Київській кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка, де створив фільми: «Квітка на камені» (1962 р.; у співавторстві з А. Слісаренком), «Київські фрески» (1965). За повістю М. Коцюбинського 1965 р. поставив фільм «Тіні забутих предків», що одержав премію Міжнародного кінофестивалю в Мар-дель-Плата (Аргентина) і в Римі – Кубок фестивалю фестивалів; 1966 р. – Золоту премію в Салоніках (Греція), спеціальний приз Всесоюзного кінофестивалю (Київ) та ін. 1969 р. на Тбіліській кіностудії зняв фільм «Колір граната».

Після ув’язнення (1973 – 77) творча діяльність С. Параджанова продовжувалась у Єревані, де він і похований у пантеоні. В 1991 р. йому присуджено Державну премію України ім. Т. Шевченка (посмертно).

Проживав у двокімнатній квартирі № 58 в лівому крилі будинку на сьомому поверсі.

В 1992 р. на будинку встановлено бронзову меморіальну дошку з барельєфним портретом кінорежисера (ск. М. Paпай, арх. Л. Бальзак).

Сергій Параджанов: Злет, трагедія, вічність: твори, листи, документи архівів, спогади, ст., фот. / Упоряд.: Р. М. Корогодський, С. І. Щербатюк. – К., 1994;

Череватенко Л. Провісник // Новини кіноекрана. – 1990. – № 9.