Людмила Грачова

Житловий будинок заводу «Більшовик», 1940-і pp.

(архіт.).

Просп. Перемоги, 45.

Житловий будинок для робітників заводу «Більшовик» є домінуючим у рядовій забудові проспекту. Запроектований 1940 р. архітекторами А. Добровольським і Г. Копоровським під керівництвом М. Холостенка. В 1946 р. фасади частково перероблено, споруджено правий п’ятиповерховий об’єм (архітектори А. Добровольський і А. Косенко).

Складається з трьох п’ятиповерхових об’ємів, цегляний, у плані П-подібний. Перекриття залізобетонні. Фасади облицьовано силікатною цеглою (архітектурні деталі бетонні). У будинку 150 квартир (дво-, три-, чотирикімнатні). Домінантою споруди є шестиповерховий вежоподібний об’єм, що акцентує ліву наріжну частину будинку й початок внутрішньоквартального проїзду. Його триповерхову верхню частину вирішено у вигляді п’яти накладних плоских витягнутих арок із силікатної цегли, що контрастують з теракотовим кольором тинькованого фону. Правий шестиповерховий наріжний об’єм із завершенням у вигляді фронтону з’єднується з п’ятиповерховою аркою проїзду. Весь житловий комплекс об’єднує карниз дрібного профілю із збірного бетону. Під’їзди, розташовані з фасаду центрального об’єму, акцентовано декоративними порталами з бетонними розетками.

На першому поверсі містяться магазин, пошта, аптека.

Є характерним зразком архітектури повоєнного часу з використанням елементів стилю українського бароко кін. 17 – поч. 18 ст.

Машков I. І. Проект жилого будинку заводу «Більшовик» // Архітектура Рад. України. – 1940. – № 6; Юрченко П. Г. На новобудовах Києва // Вісник Академії архітектури УРСР. – 1950. – № 2.