Житловий будинок (№ 30)

Розмір зображення: 800:600 піксел

«Дім спеціалістів» на просп. Перемоги, 30 (колишнє Брест-Литовське шосе, 78) збудований за проектом архітекторів М. Холостенка та Ю. Шафрана, розробленим у «Промбудпроекті». Великий вражаючий масштаб будівлі, добре розроблені конструктивістські форми та класичне вирішення головного фасаду – ось головні риси цілісної гармонії будівлі.

«Дім спеціалістів» поєднує в собі – архітектурно-художній синтез мистецтв, завдяки «знаменитому» барельєфу на фризі будівлі, виконаному групою скульпторів під керівництвом скульптора Б.М. Кратка. Фриз складається з трьох груп: праця – відпочинок і знову – праця. Кратко Бернард Михайлович (Краток Бер-Шимон Михайлович 17.01.1884–1960-ті роки).

Перебіг першого етапу будівництва чітко відображено на засіданні Президії Київської міськради від 15 травня 1932 р., на якому вона затвердила початкові матеріали для організації будівництва та фінансування коштів.

На черговому засіданні Міськради 15.06.1932 р. остаточно було вирішено та затверджено три ділянки під забудову та три варіанти планів будинків, а саме: на першій ділянці, на вул. Новолевашовській (нині вул. Дарвіна) затверджено варіант ескізного проекту 5-типоверхового будинку на 96 квартир; на другій ділянці, на Брест-Литовському шосе затверджено варіант Г-подібного 6-типоверхового будинку на 96 квартир та на третій ділянці, на Галицькій площі (нині пл. Перемоги) – варіант 5-ти та 4-поверхових корпусів на 108 квартир. Таким чином, для забудови ділянки на Брест-Литовському шосе був прийняти – тип 6-поверхового житлового будинку з підвалом для котельної.

17 листопада 1932 р. було укладено «Договір» з проф. В.М. Риковим, який передбачав кінцеву розробку проектно-кошторисної документації 3-х житлових будинків у місті на 100 квартир із 3–4 кімнат. Будівництво «Будинку спеціалістів» розпочалося 15 серпня 1933 р. на майданчику на Брест-Литовському шосе. Строк закінчення всього будівництва був визначений до 1 жовтня 1934 р.

«Будинок спеціалістів» являє собою блок із 5 корпусів, кожний по 20 квартир, з них 4-кімнатні – 49 квартир, 3-кімнатні – 48, 2-кімнатні – 3. Обсяг будівлі – 45000 м2. Житлова площа – 7770 м2. Квартири з 3-х кімнат, розташовані у фасадній частині будинку. Висота квартир – 3,0 м. У будинку запроектовані: водопровід, каналізація, центральне опалення, механічна пральня, ванни, туалети, електроосвітлення, комори, дров’яники (у підвалах та поза будівлею).

1 липня 1935 р. були заселені перших 60 квартир за списком, затвердженим Президією Київської міськради. Серед «новоселів» вперше виявилися прізвище авторів проекту цього будинку – архітекторів М.В. Холостенка та І.Л. Шафрана.

Значні роботи з реконструкції будівлі провадилися у перші роки повоєнного періоду, потім у 1954–1957 роках. На ділянці площею 0,23 га, був зведений новий корпус прибудови до первісного об’єму «Будинку спеціалістів» – житловий будинок на 24 квартири для Фото-паперової фабрики № 7 головного Управління виробництва кінофільмів.

Зі статті: А.М. Шамраєва «» початку 1930-х років на проспекті Перемоги, 30 у Києві. – Праці Центру пам’яткознавства, 2016 р., вип. 2, с. 53 – 60.