2007 р. У Києві розвалюється будинок, де жив Франко

Оксана Худояр

Дата: 27.06.2007

На Нестерівському провулку, що поблизу вулиці Артема, свого часу жив Іван Франко. Тепер будівля стоїть пусткою. На фасаді досі висить відповідна дощечка, а вікна забиті дошками.

– Так-так, здається, я знаю. Це той будинок із табличкою ”Тут жив Іван Франко”, – згадує про пам’ятку 38-річний Василь Ілліч, що живе на Нестерівському провулку, 1. – Там уже 20 років ніхто не мешкає. Вікна забили, щоб бомжі не лазили. Говорили, що його мають зносити.

За адресою Нестерівський провулок, 8 жив родич дружини Івана Франка Ольги Хоружинської, банкір на прізвище Ігнатович. У його будинку письменник зупинявся двічі, до того ж один раз таємно.

– 1909 року Франко під чужим ім’ям приїздив на похорон Петра Косача, батька Лесі Українки, – розповідає києвознавець Тетяна Нечай. – Жили вони з дружиною в Ігнатовича. А перший раз гостював тут 1885-го. Тоді зустрічався з композитором Миколою Лисенком, драматургом Михайлом Старицьким, письменником Володимиром Самійленком.

У прес-службі Шевченківської адміністрації розповіли, що будинок закрили як ”непридатний до житла”.

– Зносити його ніхто не збирається, – запевнили речники мерії.

Реконструювати будинок однак також не планують навіть у віддаленому майбутньому. Мовляв, немає за що.

– Хіба який банкір захоче долучитися до історії і будинок свого колеги відремонтує, – зітхає Тетяна Нечай.

Джерело: “Газета по-українськи”