2010 р. Пам’ятник засновникам Києва демонтовано за рішенням влади

Голубченко пообіцяв, що пам’ятник відремонтують до Дня КиєваСьогодні близько 10:00 до пам’ятника засновникам Києва, який частково обвалився учора ввечері, 23 лютого, на чолі делегації з мерії прибув заступник мера Анатолій Голубченко, повідомляє Газета по-київськи.

Він заявив, що пам’ятник демонтовано за рішенням влади. За його словами причина демонтажу – тріщина, виявлена на човні.

Заступник мера також пообіцяв, що пам’ятник відремонтують до Дня Києва.

Як повідомлялося раніше, вчора, 23 лютого, близько 18:00 у Києві на Набережному шосе з невідомої причини обвалився пам’ятник засновникам Києва – Кий, Щек, Хорив і сестра їх Либідь.

Як повідомили в Головному управлінні Міністерства внутрішніх справ у Києві, обвалилася частина тури з фігурами братів Щека і Хорива.

За словами глави прес-служби столичного МВС Володимира Поліщука, пам’ятник звалився в зв’язку із проблемами конструкції.

Як повідомив представник Головного керування з охорони культурної спадщини Київської міськдержадміністрації, обвалення пам’ятника може бути пов’язано з обмерзанням. Водночас, на питання про те, коли почнуться роботи з відновлення пам’ятника, представнику управління відповісти важко.

Пам’ятник на честь засновників Києва було встановлено у 1982 році. Монумент стоїть на Набережному шосе, неподалік від станції київського метро Дніпро. Пам’ятник виготовлено із залізобетону і покрито міддю.

Влада почала реставрацію пам’ятника засновникам Києва

24.02.2010, 14:11

Столична влада почала підготовчі роботи з реставрації пам’ятника засновникам КиєваСтолична влада почала підготовчі роботи з реставрації пам’ятника засновникам Києва – Кий, Щек, Хорив і їхня сестра Либідь.

Як повідомили в Київській міськдержадміністрації з посиланням на начальника Головного управління охорони культурної спадщини КМДА Руслана Кухаренка, завершити реставрацію планується до Дня Києва в травні цього року.

За його словами, руйнування пам’ятника сталося через недоліки конструкції.

“Пам’ятник засновникам Києва встановлено ще в 1982 році. Оскільки в Радянському Союзі після Олімпіади-80 була епоха колосальної економії, то на рівні ЦК КПРС було заборонено виготовляти скульптури з кольорових металів. Був винайдений спосіб виготовлення скульптур у склобетоні з наступною оковкою мідним листом. З того часу і до епохи незалежної України дуже багато скульптур були виконані саме таким способом “, – наголосив Кухаренко.

Він також пояснив, що такий спосіб виготовлення має дуже великі недоліки, оскільки бетон набирає вологу, а в герметичному тюку з міді він не має можливості просохнути. І під час заморожування і розморожування, яке відбувається в холодні періоди, бетон набуває губчатої структури, не здатної нести навантаження. Саме це, за його словами, і сталося з пам’ятником.

“Бетон втратив несучу здатність, що призвело до великих тріщин і деструкції кормової частини човна”, – констатував Кухаренко.

Він поінформував, що київська мерія прийняла рішення про негайний демонтаж фігур і проведення термінових реставраційних робіт. Замовником реставрації визначено Головне управління охорони культурної спадщини КМДА.

У даний час зруйновану частину човна накрили захисною плівкою.

Пам’ятник засновникам Києва повністю демонтують

24.02.2010, 18:20

Пам’ятник засновникам Києва повністю демонтуютьПам’ятник засновникам Києва – Кий, Щек, Хорив і їхня сестра Либідь, який був частково зруйнований вчора, 23 лютого, у найближчі дні буде повністю демонтований з метою реставрації.

Про це повідомив начальник Головного управління охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації Руслан Кухаренко.

Кухаренко також повідомив, що вчора, 23 лютого, під час планового проведення огляду пам’ятника і прилеглих територій у парку Примакова, співробітники Київзеленбуду побачили тріщини в кормовій частині пам’ятника, про що повідомили мерії.

Оскільки тріщини були значними, і з’явилася загроза падіння пам’ятника, було прийнято рішення провести демонтаж аварійної частини пам’ятника.

Кухаренко зазначив, що демонтаж провели щоб уникнути нещасних випадків, і пам’ятник був огороджений.

Крім цього, за інформацією керівника управління, сьогодні вранці під головуванням першого заступника голови КМДА Анатолія Голубченка відбулась нарада із залученням фахівців Печерської райдержадміністрації, Управління охорони культурної спадщини, відповідних структур Київзеленбуду, на якому було прийнято рішення про негайний демонтаж пам’ятника.

За словами Кухаренка, за попередньою інформацією пам’ятник відвезуть до майстерні. Там скульптуру розріжуть, вилучать залишки бетонної маси і знову зварять. Фігура Либіді з самого початку була виконана полою, тому її ці роботи не торкнуться. Човен передбачається зробити новий, цілісний з бронзи. До робіт з реставрації пам’ятника хочуть залучити його авторів, щоб зберегти його оригінальність.

Кухаренко також сказав, що вартість відповідних робіт стане відома після розробки кошторисної документації. Водночас, за його прогнозами, роботи коштуватимуть не більше 3 мільйонів гривень.

За інформацією Кухаренка, пам’ятник засновникам Києва був виконаний у досить стислі терміни, і вже під час його виготовлення були закладені певні недоліки. Остання реставрація пам’ятника проводилася в 2007 році. Восени минулого року, під час планового обстеження пам’ятника, за словами начальника управління охорони культурної спадщини, “деструктивних процесів на пам’ятнику не спостерігалося”.

Кухаренко також повідомив, що вже зранку 23 лютого Київському міському голові була подана заявка на фінансування першочергових протиаварійних робіт на цьому об’єкті.

Як повідомлялося, столична влада сьогодні розпочала підготовчі роботи з реставрації пам’ятника засновникам Києва – Кий, Щек, Хорив і їхня сестра Либідь. Як повідомили мерії, завершити реставрацію планується до дня Києва.