2011 р. Київ готується до скандального будівництва біля Національного художнього музею

Заради будівництва 10-ти поверхового адміністративного будинку знесуть двоповерхову історичну будівлю поруч з Національним художнім музеєм України по пров. Музейному, 8-А, яку позбавили статусу пам’ятки. Про це повідомив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«Заради чергового будівництва, історичну будівлю позбавили статусу пам’ятки, посилаючись не на її архітектурні чи історичні особливості, а на те, що проводити реставраційні роботи в будинку дуже складно. Таким чином, наша влада замість того, щоб докласти зусиль для збереження історичної споруди, пішла шляхом найменшого опору: знищити будинок і на його місці побудувати бридку архітектурну потвору заввишки в 31 м», – обурюється О. Бригинець.

Депутат зауважив, що нова будівля буде надто високою, особливо на фоні Національного художнього музею. Детальний план Печерського району дозволяє будівництво на цьому місці не більш ніж 7-ми поверхового будинку, а не 10-ти як планує забудовник.

«Невже владі не достатньо акцій протесту і негативних відгуків ЗМІ щодо ситуації на вул. Гончара, вул. Пирогова, над м. «Театральна», на Печерській площі та інші?», – наголосив О. Бригинець.

Голова комісії переконаний, що за умови затвердження проекту і будівництва цієї будівлі – утвориться нова гаряча точка в історичній забудові Києва.

Фасадна будівля у Музейному провулку, 8-А (колишній житловий будинок 1819 р. побудови) 1994 року була визнана щойно виявленим об’єктом культурної спадщини, 15 квітня 2008 р. наказом Міністерства культури і туризму України визнали такою, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. В 2009 році КМДА прийняла розпорядження від 12.11.2009 № 1268, яким було ухвалене рішення його розібрати.