Юрій Нельговський

Житловий будинок, поч. 20 ст.

(архіт.).

Пров. Музейний, 6.

На червоній лінії забудови вулиці, серед багатоповерхових будівель. Зведений як прибутковий у стилі модерн. П’ятиповерховий, цегляний, односекційний, з цокольним поверхом, у плані Т-подібний. Кожний поверх розрахований на дві квартири. Композиція головного фасаду, зверненого до Національного художнього музею, симетрична. Цьому не заважають розташований з лівого боку проїзд на подвір’я та зміщений відносно центральної осі парадний вхід з ліпним порталом. Над другим поверхом – горизонтальна тяга, вище – характерні для модерну канелюровані лопатки, що фланкують будинок та ділять площину верхніх поверхів на три частини. Завершують лопатки два однакові криволінійні модерністські фронтони. Гладеньку тиньковану поверхню фасаду пожвавлюють ліплення у вигляді стилізованого рослинного орнаменту та ковані огорожі балконів геометричного рисунка.