2010 р. Депутати Київради “пожертвували” УПЦ 11 млн. гривень з бюджету столиці

Дата: 06.12.2010

Депутати Київради виділили 11 млн. гривень на будівництво Свято-Воскресенського кафедрального собору УПЦ (МП). Рішення про виділення грошей з міського бюджету було внесено “з голосу” головою постійної комісії Київради з питань бюджету Романом Ярошенком. За словами депутата Київради від Блоку Кличка Наталії Новак, зроблено це було на прохання секретаря Київради Олеся Довгого.

«Я думаю, що до Довгого звернулися «вищестоячі» особи, так як держава серйозно залучена до опіки цього проекту», – пояснила депутат у коментарі виданню «Дєло».

В УПЦ (МП) кореспонденту видання підтвердили, що зверталися до Київради з проханням про виділення бюджетних коштів на будівництво. «Я вірю Київраді, і ми вдячні депутатам за це рішення, але поки що говорити про те, що у нас є постійне бюджетне фінансування, рано», – заявив прес-секретар Предстоятеля УПЦ о. Георгій Коваленко.

Водночас депутат Київради Наталія Новак висловила здивування тим фактом, що допомогу Церкві Київрада надає в умовах, коли бюджет міста «катастрофічно не виконується». «Ми повинні заплатити різницю тарифів, у нас частково припинили фінансування харчування дітей у школах і не оплачено навчання дітей-сиріт», – пригадала вона.

Довідка: Кафедральний собор Воскресіння Христового УПЦ будують в Києві в районі Московської площі, біля станції метро «Либідська». Це комплекс на 22 тис. кв. м, в якому, окрім собору на 5 тис. парафіян, проектувальники запланували резиденцію митрополита, численні офіси, гімназію, духовно-просвітницький центр, готель для паломників, телестудію, конференц-зал на 1 тис. осіб, спорткомплекс і підземний паркінг на 126 місць. Попередньо в УПЦ повідомляли, що це буде найвищий в Європі собор – 120 м.

Земельну ділянку площею 4 га для будівництва кафедрального собору УПЦ київська влада виділила 2007 року. Тоді ж разом з Митрополитом Володимиром наріжний камінь нового Свято-Воскресенського собору закладали Президент Віктор Ющенко, прем’єр-міністр Віктор Янукович і мер столиці Леонід Черновецький, який пожертвував на будівництво нового собору – на куполи – 5 кг сусального золота.

Джерело: РІСУ