Тетяна Трегубова

Механічний цех заводу «Арсенал», 1912 – 14 рр.

(архіт.).

Вул. Московська, 8.

Стоїть торцем на червоній лінії забудови вулиці, паралельно складу матеріалів і готових виробів арсенальних майстерень. Між цехом і складом була заводська брама, яка у 1930-х pp. увійшла до нового виробничого корпусу, створеного внаслідок перекриття проїзду на подвір’я.

Одноповерховий, у плані прямокутний (140: 24 м), у поперечному розрізі – базилікальної структури. Центральний прогін (бл. 11 м) перекрито 23 металевими двошарнірними фермами. Крок несучих металевих конструкцій, з’єднаних між собою хрестоподібними поперечними в’язями, складає бл. б м. У верхній частині опор центрального прогону влаштовано столики для пересування мостового крана. Зовнішні стіни цегляні, пофарбовані у червоний та білий кольори; залізний дах, нижче від гребеня, включає смуги засклення. У вирішенні фасадів цеху відбита його внутрішня структура. Розташуванню несучих металевих конструкцій відповідають уступчасті цегляні контрфорси, між якими великі віконні прорізи з арковими перемичками, які трохи виступають з площини стін. На головному фасаді об’єм центрального прогону виявлено великою аркою параболічного абрису, розчленованою цегляними імпостами й горизонтальним пояском на віконні та брамний прорізи різної конфігурації. Ознаки стилю модерн яскраво виявлено вертикальністю архітектурних членувань, у характері плоских лопаток з накладними фільонками, прикрашеними декоративними кільцями, у малюнку вінцевих елементів, скомпонованих з лучкових фронтонів, фланкованих вертикальними стовпчиками. Фасад заводської брами менш виразний. Він членується на увінчану лучковим фронтоном центральну частину, до якої входить прямокутний отвір проїзду й кругле вікно над ним, і на симетричні бічні крила з великими арковими вікнами колишніх вартових приміщень.

Механічний цех і брама заводу «Арсенал» належать до кращих промислових споруд міста поч. 20 ст.