^Пам’ятки, не прив’язані до вулиць

Місце розташування гітлерівського Дарницького концтабору

Меморіальний комплекс на честь загиблих мирних громадян і радянських військовополонених на місці розташування фашистського концтабору (вул. Академіка Горбунова) – пам’ятка історії (1968 рік) [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Меморіальний комплекс на честь загиблих мирних громадян і радянських військовополонених на місці розташування фашистського концтабору (вул. Академіка Горбунова) – пам’ятка історії (1968 рік) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Для концентраційного табору для радянських військовополонених німецько-фашистські цивілізатори обрали місце в Дарницькому лісі, обмежене з півдня залізницею Київ – Полтава. Найближчий орієнтир – залізнична станція Дарниця, але від неї це місце лежить на 3.5 км на схід.

Місце концтабору маловідоме, і мало хто тут буває. У зв’язку з цим в Києві споруджено ще два пам’ятники жертвам цього табору – на Привокзальній площі напроти залізничної станції Дарниця та у сквері між Харківським шосе та вул.Симферопольською.

Слід знати, що на території Києва гітлерівці влаштували також Сирецький концтабір (Бабин Яр) та концтабір на Теличці, на місці деревообробного комбінату.

Паспортна інформація
Паспортна інформація (+)