Місце Дарницького гітлерівського концтабору

Меморіальний комплекс на честь загиблих мирних громадян і радянських військовополонених на місці розташування фашистського концтабору (вул. Академіка Горбунова) – пам’ятка історії (1968 рік) [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Меморіальний комплекс на честь загиблих мирних громадян і радянських військовополонених на місці розташування фашистського концтабору (вул. Академіка Горбунова) – пам’ятка історії (1968 рік) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Для концентраційного табору для радянських військовополонених німецько-фашистські цивілізатори обрали місце в Дарницькому лісі, обмежене з півдня залізницею Київ – Полтава. Найближчий орієнтир – залізнична станція Дарниця, але від неї це місце лежить на 3.5 км на схід.

Місце концтабору маловідоме, і мало хто тут буває. У зв’язку з цим в Києві споруджено ще два пам’ятники жертвам цього табору – на Привокзальній площі напроти залізничної станції Дарниця та у сквері між Харківським шосе та вул.Симферопольською.

Слід знати, що на території Києва гітлерівці влаштували також Сирецький концтабір (Бабин Яр) та концтабір на Теличці, на місці деревообробного комбінату.