2010 р. Переселення музеїв з території Києво-Печерської Лаври призупинили

Дата: 18.11.2010

Новий 2011 рік Музей декоративного мистецтва та Музей театрального і кіно-мистецтв таки зустрічатимуть на території Києво-Печерської Лаври – їх переїзд перенесли на невизначений термін, оскільки на сьогодні остаточне рішення про це так і не прийняте. Проте робота комісії з їх виселення все ж триває – там активно шукають місце, куди б поселити музеї. На думку одного з членів комісії, депутата Київради Олександра Бригінця, ця справа затягується саме через недостачу приміщень в Києві.

„Якби не було потоку приватизації, який був у Києві, то тоді можна було б говорити про якісь приміщення. Сьогодні цих приміщень немає і я це знаю дуже добре. Не так давно ми шукали приміщення для музею Історії Києва який залишили без „даху над головою”. Приміщення для нього так і не знайшли. Хоча тоді пошуками займалась навіть столична влада, яка дуже добре знає всі можливості Києва”, – розповів депутат Kievpress.

Нині приміщення для музеїв київська влада розшукує разом з державною, проте на думку депутата це нічого не змінить. – Не думаю, що від цього якісь приміщення в Києві з’являться, – говорить пан Бригінець. – Для того, щоб виселити музеї, потрібно, по-перше знайти приміщення які влаштують і музеї і Київраду, а по-друге, необхідно рішення Київради про виселення цих трьох музеїв. Поки ні того ні іншого немає. Олександр Бригінець впевнений, що процес їх виселення затягнеться надовго.

І хоча у деяких музеїв вже давно укладені угоди про надання приміщення, як от у Музею декоративного мистецтва з Мистецьким Арсеналом, і тут є як мінімум дві проблеми. Перша полягає в тому, що будівництво комплексу йде не тим темпом, який планувався, і він буде готовий не раніше 2014-го року. Інша проблема в самих угодах, які вже укладені, а точніше в їх подовженні. Керівництво Мистецького Арсеналу не погоджується подовжувати їх через те, що музей не хоче заселятися на умовах, які пропонує їм Арсенал.

Днями у міністерстві культури відбулась нарада робочої групи, яка займається виселенням музеїв з території Лаври. За словами Олександра Бригінця, міністр культури чітко дав зрозуміти, що всі заклади культури будуть переведені в аналогічні приміщення не меншого обсягу і з відповідними нормами для музеїв. Однак, на думку депутата, уряд поставив перед комісією завдання, яке поки що неможливо виконати, оскільки немає достатньої кількості приміщень. Якщо не будувати нові, то як мінімум чекати кілька років, як в ситуації з Мистецьким Арсеналом.

Нагадаємо, що кілька місяців тому Кабінет міністрів та Київрада передали в державну власність на безоплатній основі комплекс Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника в управління Міністерства культури і туризму. Однією з умов передачі було відселення з території заповідника сторонніх організацій. Проте під цю норму підпали і музеї. Зокрема Музей декоративного мистецтва та Музей театрального і кіно-мистецтв.

У цьому переліку спочатку був навіть Музей книгодрукування, та його врешті таки вирішили залишити, взявши до уваги, що Лаврська друкарня – одна із найдавніших друкарень на території України.