Башта Івана Кущника

Побудована на південно-західному розі оборонних мурів між Троїцькою надбрамною церквою та Південною (Годинниковою, або Дзиґарською) баштою. Назва башти походить від каплиці на ім’я св. Івана Кущника, яку мали обладнати на 2-му ярусі, але це не було здійснено.

Восьмигранна башта всім своїм об’ємом виступає за межі оборонних мурів, завдяки чому максимально збільшується зона флангового обстрілу вздовж мурів.

Зовні башта поділена піввалом на два яруси, а в інтер’єрі – на три. У нижньому ярусі, перекритому цегляним склепінням, влаштовано амбразури для гармат (нині закладені), у 2-му – рушничні бійниці. У центрі кожної грані 3-го ярусу міститься досить великий отвір з півциркульною перемичкою, вміщений у прямокутній перспективній ніші.

Башта перекрита цегляним склепінням і завершена двоярусною восьмигранною банею з цегляним підбанником та декоративним ліхтариком.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 24.