Здвиженська (Хрестоздвиженська) церква

Є головною спорудою ансамблю, збудована коштом київського полковника П.Герцика 1700 р. на місці давньої дерев’яної церкви над входом у Ближні печери.

Храм – мурований, тридільний і триверхий. Складається з прямокутного бабинця, нави та півциркульної апсиди. Нава з півдня та півночі має два великі виступи, в інтер’єрі півциркульні, зовні – тригранні, які разом з апсидою утворюють триконхову композицію.

Кожен об’єм церкви увінчаний восьмигранною двоярусною грушоподібною банею на високому підбаннику. Центральний верх над навою значно перевищує за розмірами два інші.

Портал головного південного входу до церкви пишно оздоблений ліпним рослинним орнаментом, гірляндами з квітів і плодів та голівками янголят у стилі народного декоративного мистецтва 18 ст.

У 1740-1745 рр. до апсиди з північного сходу прибудовано (можливо, за проектом Й.-Г.Шеделя) одноповерхову галерею, в якій міститься один із входів до Ближніх печер. На початку XIX ст. за проектом А.Меленського надбудовано 2-й ярус галереї. 1839 р. під кутом до західного фасаду храму прибудовано прямокутну в плані трапезну, західна частина якої увінчана восьмигранним верхом.

У 1769 р. в храмі встановлено триярусний дерев’яний різьблений позолочений іконостас, виготовлений майстром-різьбярем К.Швериним. У цьому іконостасі збереглося кілька ікон XVIII ст.

Інтер’єр церкви розмальовано в XVIII ст. та в 1816 р. Олійний стінопис, який можна бачити й сьогодні, виконаний наприкінці XIX ст. художником Д.Давидовим.

Архітектурі Здвиженської церкви притаманне гармонійне співвідношення основних об’ємів і мальовничого завершення, а також вишуканого декору південного порталу та площини стін. Завдяки цьому храм є одним з найхарактерніших витворів українського архітектурного бароко початку XVIII ст.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 27.