1840-і рр. Загальний вигляд із заходу

Сажин Михайло Макарович (нар. не пізніше 1818 – 1885).

Головна брама Києво-Печерської лаври. Кінець 1840-х pp.

Папір, графітний олівець, акварель. 35: 25,5. Державний історичний музей в м. Києві.

Цей твір відомий також під назвою «Святі ворота Києво-Печерської лаври, споруджені Чернігівським князем Миколою Святошею в 1106 році». Кам’яні стіни кінця XVII – початку XVIII ст. роблять уступ, в якому міститься старовинний головний вхід Печерського монастиря. Над входом підноситься чудова архітектурна пам’ятка давнини – Троїцька надбрамна церква, побудована, як гадають деякі вчені, у 1106-1108 pp. Хоча вона неодноразово упродовж століть змінювала свій зовнішній вигляд, її стіни і склепіння винятково добре збереглися. Востаннє її значно перебудували в 1720-1730 pp.: з’явилися бароккова баня і фронтони. Тоді ж вона була всередині та зовні розписана А. Галиком і М. Якубовичем. Крім того, стіни пам’ятки всередині і зовні були прикрашені прекрасним ліпленням, автором якого був талановитий український майстер В. Стефанович. У XVIII ст. до північного фасаду церкви був прибудований притвор. Живопис екстер’єру неодноразово поновлювався. За Троїцькою церквою піднімається головна лаврська дзвіниця.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 162.