1677 р. Фрагмент титульного аркуша книги «Пречестныи акафисты всеседмичныи…»

Афанасій К. (pp. нар. і см. невід.) – гравер другої половини XVII ст.

Києво-Печерська лавра.

Фрагмент титульного аркуша книги «Пречестныи акафисты всеседмичныи…», видання Києво-Печерської друкарні, 1677. Дереворит.

У панорамі споруд Києво-Печерської лаври зліва направо зображені: дерев’яні церква та дзвіниця над Ближніми (Антонієвими) печерами, мурована Троїцька надбрамна церква над головною брамою верхньої території лаври, мурований Успенський собор, дерев’яна головна дзвіниця, церква над Дальніми (Феодосієвими) печерами, а також дере-в’яні стіни й господарчі споруди монастиря. На західному фасаді Успенського собору, зображеного в центрі, декілька прибудов – каплиць. Привертає увагу архітектура високої (близько 25-30 м) дзвіниці, збудованої у другій половині XVII ст. Перший її ярус – глухий і має лише ворота. Другий ярус має галерею з аркадою на зразок літніх палацових споруд. Є дані, що один з верхніх ярусів дзвіниці був зайнятий великою лаврською бібліотекою, яка разом з дзвіницею згоріла 1718 р.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 67.