2007 р. Історичну будівлю фабрики «Київ» планують знести

Дата: 21.05.2007

Будівлю колишньої взуттєвої фабрики «Київ» по вулиці Січневого повстання, 34, датовану 1867 роком, планують знести. Про це Київському порталу повідомили в прес-службі депутата Київради Дмитра Андрієвського.

Споруда розташована у межах Старої Печерської фортеці, що належить до Київської цитаделі. Навпроти будівлі – Києво-Печерська Лавра, з лівого боку – Арсенал. Таким чином будівля колишньої фабрики має знаходитися під охороною принаймні двох Указів Президента: щодо питання історико-архітектурної пам’ятки-музею «Київська фортеця» та щодо створення культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал».

«Указом Президента України щодо пам’ятки – музею «Київська фортеця» передбачено – до 1 листопада 2007 року вирішити проблему землекористування на території музею, розробити детальний план його меж та охоронних зон, опрацювати питання здійснення додаткових заходів зі збереження, ремонту та реставрації об’єктів, що входять до складу комплексу», – сказано у повідомленні.

«Згідно з Указом Президента, до того часу, поки не будуть визначені межі «Київської фортеці», будь-які роботи на території фортифікаційної пам’ятки заборонені. Перш за все необхідно провести історичну експертизу, розробити детальний план музею, з індивідуальним підходом до кожного суперечливого об’єкту.

Інше питання, наскільки чітко КМДА виконує Указ Президента. Сьогодні ситуація вкрай тривожна, адже історичну споруду по вулиці Щорса, 44 знесли вже після оприлюднення Указу, що неприпустимо», – заявив депутат Київради від фракції Блоку «Наша Україна» Дмитро Андрієвський.

Джерело: “Київський портал”