Дмитро Малаков, Тетяна Скібіцька

Особняк Леопардова М. О., 1875 р.

(архіт.).

Вул. Липська, 10.

На червоній лінії забудови вулиці, межував із садибою губернаторського будинку. Споруджено як приватний особняк на замовлення дійсного статського радника М. Леопардова за проектом військового інженера, капітана О. Рубана. Наприкінці 1900-х pp. належав Е. Торклеру – німецькому підданому, торговцю швейними машинами.

Двоповерховий, цегляний, тинькований, первісно у плані Г-подібний (згодом добудований для розміщення служб), витягнутий в глибину ділянки з невеличким подвір’ям за муром. Вуличний і лівий торцевий фасади декоровано елементами стилів ренесанс і бароко. Композиція будинку асиметрична, головний вхід зсунуто на вуличному фасаді праворуч. Над вхідними дверима – сандрик у вигляді двох волют, вище – подвійне вікно із гермою, облямоване пілястрами тосканського ордера. Вікна вуличного й торцевого фасадів оздоблено лиштвами з вушками і сандриками у стилі ренесанс, стіни – прямокутним рустом. У деяких приміщеннях збереглися ліпні деталі декору. Є характерним зразком забудови Липок кін. 19 ст. Після громадянської війни тут містилися різні установи. В останні роки – Державний комітет України зі стандартизації, метрології та сертифікації. Тепер на реставрації.

Іл. див. с. 511.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 806, 1026, 5075; оп. 58, спр. 229;

Календарь: адресная и справочная книга г. Киева на 1904 год. – К., 1904;-… на 1909 год. – К., 1909; –…на 1911 год. – К., 1911.