2008 р. Забудовники добралися до будинку Грушевського

Юрій Шеляженко

Дата: 08.04.2008

Таке рідко трапляється навіть серед нинішнього містобудівного беззаконня: зрубано під корінь 2 гектари сторічних дубів і сосен в Святошинському районі Києва, за адресою вул. Львівська, 15. І знову у справі замішане міністерство, щоправда, цього разу не закордонних справ. На замовлення Міністерства оборони України знищено 10 історичних пам’яток, готуються знести будиночок, де відпочивав Грушевський.

– Йдеться про забудову рекреаційної зони, з вирубкою реліктового лісу, де ростуть сосни та дуби віком більш ніж сто років,- розповідає голова районної організації УЕА “Зелений світ” Віктор Ткаченко.- На початку минулого сторіччя там знаходилися дачі киян, зокрема відомого представника гетьманського роду Полуботків – Мировича. Російські окупанти в 1918 році захопили і конфіскували ці землі у власників. В дачних будинках розташувалися профілактичні оздоровчі заклади для дітей.

У 1946 році там знаходилася санчастина, де лікувалися фронтовики. Військовим сподобалось це місце, і міністерство оборони СРСР після війни “закріпилося” на чотирьох гектарах рекреаційної зони. Шпиталь існував до 2004 року, потім його ліквідували. Логічно було б, щоб Міністерство оборони повернуло киянам “позичену” землю, на якій знаходиться 13 історичних пам’яток – зокрема, згідно з листом директора Інституту національної пам’яті академіка Юхновського в одному з цих будинків любив відпочивати і лікуватися перший Президент України Михайло Грушевський.

Місцеві мешканці хотіли б розбити там парк імені Грушевського, відкрити музей київської старовини. Нащадки Мировича обіцяють передати до цього музею сімейний архів. Але Міністерство оборони не звільняє реакреаційну зону. Там ставлять охоронця в камуфляжі, в 2008 році з’явився паркан висотою 2,5 метри, а за парканом почалося знищення реліктового лісу та історичних пам’яток.

Незважаючи на те, що Головне управління культурної спадщини КМДА 28 лютого видало припис припинити руйнувальні роботи, забудовники ігнорують цей припис і зруйнували 10 будиночків з 13, а також зрубали під корінь 2 гектари лісу. Вони хочуть побудувати там шість 20-поверхових “свічок” і будинок у формі букви П на 12 парадних. Після звернення громадськості до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та міністра оборони забудовники запанікували і вигадали “слухання”.

Інформацію про дату та час їх проведення тримали в суворій таємниці аж до останнього дня. Наша ініціативна група випадково дізналася про ці “слухання”. Та коли ми прийшли туди, побачили, що вже звезено 200 людей, і вони повністю заповнили залу за півгодини до початку слухань! Мені по-хамськи заважали фотографувати та залякували, а декого з активістів хапали за руки і викручували їх. Ці ганебні факти зафіксовані на фото і відео, є десятки свідків.

Депутати Святошинської районної ради Дмитро Борисов та Ольга Лопушанська відвідали “громадскі слухання” щодо забудови за адресою вул. Львівська, 15 і з’ясували, що насправді відбулася фальсифікація громадських слухань. Про це повідомлено до районної адміністрації. Слухання визнали такими, що не відбулися.

– Залу заповнили офіцери. Міністерство оборони організувало на ці “слухання” “масовку” своїх людей, щоб проти волі місцевих мешканців “схвалити” забудову. Нас зустріли дуже непривітно, можна сказати – вороже. Нікого не цікавила доля лісу та історичних пам’яток і позиція громадськості,- розповідає депутат Святошинської райради Дмитро Борисов.

– Тому я повідомив про ситуацію до районної адміністрації. Позиція відділу внутрішньої політики Святошинської РДА є такою, що ці “слухання” не були погоджені і внесені в графік, тобто були проведені з порушенням процедури і їх можна розцінювати тільки як опитування громадської думки мешканців, що не може бути підставою для проведення забудови. Тобто цей захід не можна вважати “громадськими слуханнями”, насправді слухання не відбулись.

Також депутат Київської міської ради Олег Петькун підготував запит до міського голови Черновецького з вимогою припинити нищення рекреаційної зони та історичних пам’яток, натомість зробити там лашдшафтний парк. Чи погодиться мер на те, щоб ця земля залишилась зеленими легенями міста, а не була продана і вирубана якимись пройдисвітами? Але і в разі його згоди, слід зауважити, що засідання Київради не збиратимуться до нових виборів столичного голови…