2008 р. «Самоволка»

Дата: 07.03.2008

Півтора десятка активістів громадської організації «Зелений світ» та Української народної партії пікетували вчора будівлю Міністерства оборони з вимогою припинити незаконне, на їхню думку, будівництво на ділянці за адресою: вулиця Львівська, 15, території колишнього військового шпиталю, що перебуває в користуванні оборонного відомства.

«2003 року Міністерство оборони закрило свій шпиталь, але замість того, щоб повернути ділянку громаді міста Києва, яка і надала її військовим у 1946 році, вони поставили біля неї охоронця, а три тижні тому там з’явився зелений паркан і почалося нищення історичних пам’яток і природного середовища, – розповідає координатор пікету «зеленосвітівець» Віктор Ткаченко. – Із 13 пам’яток історичної спадщини знищено 8. Зрізали близько 200 дерев, які є цінністю для Києва, – це вікові дуби і сосни». За словами пана Ткаченка, ця ділянка є рекреаційною зоною, і свого часу там відпочивав перший Президент України Михайло Грушевський.

На підтвердження своїх слів пікетники демонструють припис Головного управління культурної спадщини міста Києва, де Міністерству оборони справді ставляться на карб несанкціоновані роботи, зокрема і знесення будівель, визначених як культурна спадщина. Сам будинок на Львівській, 15, є пам’яткою під назвою «Дачний будинок В. Миновича, нащадка старовинного козацького роду, початок ХХ ст.».

У документі, адресованому міністру оборони Юрію Єханурову, вимагають «негайно припинити будь-які роботи на зазначеній ділянці».

Джерело: “Україна молода”