2011 р. На суді з’ясувалося, що у НСК “Олімпійський” немає дозволу на роботи на території…

2011 р. На суді з’ясувалося, що у НСК “Олімпійський” немає дозволу на роботи на території музею “Київська фортеця”

Дата: 10.06.2011

Щойно закінчилось чергове судове засідання Адміністративного суду м. Києва, де розглядалося звернення Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця» щодо незаконного будівництва НСК «Олімпійським» на території музею. Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в м. Києві підтвердила, що дозволу на будівництво чи проведення будь-яких інших робіт на території музею Київської фортеці не давала.

Про це повідомила прес-служба депутата Київради, члена Комісії КМДА з розслідування законності проведення робіт на території Київської фортеці, голови постійної комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця, який був присутнім на засіданні суду.

«Судове засідання проходить конструктивно, однак без розуміння судом критичності ситуації із активним знищенням пам’яток архітектури національного значення на території музею. Звичайно, хотілося б, щоб всі рішення приймались швидше, але, на жаль, поки що остаточне рішення не прийнято», – заявив О. Бригинець.

Депутат розповів про результати сьогоднішнього судового засідання: по-перше, представник Інспекції засвідчив, що дозвіл на підготовчі роботи, що був наданий НСК «Олімпійський», стосуються тільки території, що відведена самому НСК «Олімпійський» відповідно до державного акту на користування землею від 23.11.2010 року № 389549 і не дозволяє ніяких робіт на території музею, закріпленою за ним актом № 392847 від 2.02.2005 року.

По-друге, музей Київська фортеця звернувся до суду з проханням заборонити будь-які дії і будівельно-підготовчі роботи на території пам’ятки до закінчення судового розгляду справи. Але, суд відмовив музею у проханні, на підставі того, що, мовляв, музей не надав на даний момент достаньо доказів, щодо проведення будівельних робіт НСК «Олімпійським» на його території.

«Комісія КМДА, членом якої я є, вже розглядала цю проблему і вже встановила, що будівельники захопили для будівництва зони гостинності до Євро-2012 близько 2 га території музею. Сподіваюсь, на наступному судовому засіданні, або в Апеляційному суді, куди звернулась Київська фортеця, врахують висновки комісії», – висловив сподівання О. Бригинець.