2007 р. У центрі Києва знайшли підвали НКВС

Дата: 18.10.2007

Недавно в районі станції метро «Печерська» виявили частину валів і стін, що чудово збереглися, завдовжки понад 800 метрів! Здавалося б, як можна заховати величезний укріпрайон, щоб майже сто років про його існування ніхто не підозрював? За словами директора музею «Київська фортеця» В’ячеслава Кулінича, який сам відшукав «втрачену» близько століття назад частину фортеці, для цього потрібно доручити цю справу НКВС!

«Судячи з усього, в 1920-30-х роках минулого століття чекістами була виконана гігантська робота, – розповів Кулінич. – Вони накрили стіни зміцнень фортеці, що йдуть паралельно один одному, бетонною плитою, а потім… засипали величезну площу близько 30 гектарів землею!»

Частина споруд Київської фортеці, розташованих усередині укріпленого периметра, збереглися і до наших днів – засипали лише стіни. Таким чином, на початок сталінських репресій 1930-х років в цьому місці з’явилися застінки НКВС. Не дарма київські люди похилого віку досі згадують страшну приказку тих часів: «На Щорса забрали – і поминай, як звали». Адже північна частина засипаних укріплень починається якраз в районі вулиці Щорса.

Цікаво, що одного погляду на карту цієї частини Печерська вистачає, щоб зрозуміти, як були розташовані вали. Недивно, що навіть невеликі сусідні вулиці – і ті точно повторюють їх форму, пише «Комсомольська правда» – Україна».

В’ячеслав Кулінич вважає свою знахідку сенсацією і дуже сподівається на те, що стіни відкопають і зроблять тут музей. Проте все не так просто – в двох місцях на території цього укріпрайону йде будівництво.

«Якщо ці будівництва не зупинити, то історія зі зносом старовинного телеграфу Київської фортеці повториться, – вважає В’ячеслав Кулінич. – А ми ніколи не зможемо побачити дорогоцінну фортецю. Але нема худа без добра: саме забудовники відкачали воду із затоплених підвалів, і минулого літа нам вдалося там побувати.

Стіни і склепіння чудово збереглися, але відчуття там страшні – здається, що чуєш страшні крики людей під тортурами! На жаль, зараз охорона будівництв туди не пускає, а вхід в підвали закрили металевими гратами».

До речі, зовсім недавно Київську фортецю під особистий патронат узяв Президент. У музеї сподіваються, що завдяки Віктору Ющенку стіни, які збереглися, незабаром вдасться відкопати. Тоді ця територія може бути визнана найбільшим у світі пам’ятником кріпосної архітектури.

Величезна Київська фортеця оперізувала практично всю стару частину Києва, по суті, складалася з декількох укріпрайонів: Подільської і Старокиївської фортець, Києво-Печерської цитаделі, а також укріплень: Васильківського, Звіринецького, Лісогорського та Госпітального. Якраз на території останнього розташована сьогодні історико-архітектурна пам’ятка-музей «Київська фортеця».

Сьогодні тут можна подивитися на нечисленні вали, що збереглися, і стіни Госпітального укріплення – велика частина укріплень Київської цитаделі вважається назавжди втраченою.

Джерело: «ForUm»