2007 р. На Печерську показують 150-річну парашу з гауптвахти

Оксана Худояр

Дата: 07.09.2007

Днями компанія ”Бест Лайн” відкрила музей історії туалету – кімнату в башті № 5 Київської фортеці (вул. Рибальська, 22, Печерськ).

Справжніх унітазів у музеї лише три. Найдавніший експонат, ”Вікторіанський ватерклозет”, виготовили у Великій Британії у другій половині ХІХ ст. Як ”вікторіанець” потрапив до туалетного музею в центрі Києва, ”ГПУ” дізнатися не вдалося. Виріб білого кольору, без тріщин. Напроти нього – чорно-білий унітаз. Відкривши кришку, побачите фото телеведучого Анатолія Борсюка.

Якось директора ”Бест Лайну” Миколу Богданенка запросили на передачу Борсюка ”Чорним по білому”. Ведучий подарував бізнесменові цей унітаз.

Третій експонат – ”євроунітаз майбутнього” із вмонтованим кондиціонером. Кришка виробу – з підігрівом. Вона піднімається й опускається автоматично.

– Після такого унітаза клієнт буде вимитий, просушений і навіть наароматизований, бо у виріб вмонтовано ємність із парфумами, – розповідає Наталія Паладій, 29 років, представник ”Бест-Лайну”.

Кажуть, директор компанії давно хотів відкрити музей – колекція унітазів-сувенірів, які дарували Миколі Богданенку, не вміщалася в його столичному офісі. На стелажах попід стінами музею 300 експонатів. Серед них унітаз-скарбничка, унітаз-підставка для зубної щітки і для мобілки.

На стіні – пісуар, виготовлений у формі гільйотини. Розповідають, що у XVІІІ ст., після революції у Франції, стали модними такі речі.

”Гордість” експозиції поставили окремо, символічно заґратували її. Це справжня дерев’яна параша з гауптвахти, яку знайшли в одній із башт Київської фортеці. Екскурсовод запевняє, що параша – оригінал, їй не менше 150 років. На ній сидить манекен у старій, виготовленій 1877 року, сорочці, яку теж знайшли у фортеці.

Зайти до кімнати можуть усі бажаючі. Виставка працюватиме щодня, окрім п’ятниці та суботи. Вхід та екскурсія – безкоштовні.

Джерело: “Газета по-українськи”