2007 р. Київ заявляє, що до зносу пам’ятників причетне Мінборони

Дата: 23.05.2007

Київська міська державна адміністрація заявляє про свою непричетність до зносу пам’ятника архітектури по вулиці Щорса, 44 історико-архітектурного музею “Київська фортеця”, знесеного забудовником 9 травня. Про це журналістам заявив перший заступник голови Київміськадміністрації Анатолій Голубченко.

“З’ясували (обставини зносу). Це ніякого відношення до міста не має. Це належить Міністерству оборони і за наказом міністра оборони було знесено”, – сказав він.

Голубченко підкреслив, що на балансі міста знесений пам’ятник архітектури не числиться.

Історико-архітектурний музей “Київська фортеця” заявив про знос забудовником 9 травня пам’ятника архітектури (Васильківське укріплення) по вулиці Щорса, 44 в Печерському районі.

Раніше Президент Віктор Ющенко надав музею “Київська фортеця” статус національного і доручив Кабінету Міністрів і Київміськадміністрації упорядкувати землекористування на “Київській фортеці” і вирішити проблеми з незаконним користуванням землею на території його фортифікаційних споруд до 1 листопада.

Раніше керівництво музею заявило, що під час новорічних свят забудовник зруйнував 3 споруди 5-ої башти комплексу фортеці, зокрема будівлю військового телеграфу.

Київміськадміністрація стверджує, що будівля телеграфу могла бути знесена забудовниками в 2001 році, а споруди, знесені в січні 2007 року, не є пам’ятниками архітектури.

У 2005 році Київміськадміністрація мала намір подати до суду на Мінкультури за узгодження ним будівництва житла по вулиці Щорса, 44 на території музею.

У березні 2002 року Київрада погоджувала Міністерству оборони розміщення групи житлових будинків з соціальною інфраструктурою по вулиці Щорса, 44 на земділянці близько 2,61 га.

Історико-архітектурний пам’ятник “Київська фортеця” заснований в 1927 році як філія Музею історії Києва.

Джерело: “Київський портал”