2007 р. Екскаватор – не танк, фортеця – не Рейхстаг

Олег Снігур

На День перемоги у Києві знов руйнували архітектурну спадщину.

Схоже, складається сумна традиція, що Київську фортецю – історичну твердиню столиці – крок за кроком знищують саме у святкові дні. Просто на День перемоги забудовники зрівняли із землею ще одну пам’ятку – двоповерховий адміністративно-казармений будинок по вулиці Щорса, 44, що належав до Васильківського укріплення, повідомляє агентство «Українські новини».

Як розповів директор пам’ятки-музею «Київська фортеця» В’ячеслав Кулініч, напередодні, 8 травня, в музей зателефонував мешканець Києва й повідомив, що 9 травня може відбутися знесення. Пан Кулініч каже, що одразу повідомив про це правоохоронців, та вони належним чином не зреагували.

Директор музею і сам поставився до попередження не надто серйозно: «Я не вірив, що таке може статися, а вони (будівельники. – Авт.) дійсно знесли. Ми сьогодні прийшли, а будинок розвалений», – бідкався В’ячеслав Кулініч наступного дня після руйнації. За його словами, на місце приїжджала група міліції Печерського райуправління, однак поїхала, залишивши тільки дільничного.

Пан Кулініч повідомив про руйнування і Київську міську державну адміністрацію, однак столична влада своїх представників на місце не висилала. В’ячеслав Якович та співробітники музею ще намагалися перешкодити будівельникам, коли ті вивозили історичну цеглу, з якої потім можна було б відновити втрачену архітектурну пам’ятку, однак «ударники будівництва» не дуже зважали на науковців і продовжували свою роботу.

Земельна ділянка, на якій ведеться будівництво, є конфліктна: прокуратура Києва опротестувала рішення міськради про виділення цієї землі під забудову, а Міністерство культури й туризму відкликало свій дозвіл на будівництво тут житлових будинків.

Пристрасті навколо музею «Київська фортеця» тривають з початку року, коли в новорічну ніч екскаватори знесли три будівлі, що входили до комплексу башти № 5, і серед них – приміщення першого київського телеграфа. З тих пір під забудову виділяють нові й нові «фортечні» ділянки, а В’ячеслав Кулініч ворохобить громадськість і оббиває владні пороги, аби цьому протистояти.

3 травня цього року Президент Віктор Ющенко своїм указом надав музею статусу національного і зобов’язав столичну владу передати «Київській фортеці» всі ділянки з історико-архітектурними пам’ятками, що до неї належать, припинити незаконне землекористування на території музею, а також визначити його межі й охоронні зони, де «зодчество» буде заборонене.

Але поки що це додало проблем… самим музейникам. Як повідомив «УМ» В’ячеслав Кулініч, міська прокуратура вимагає від керівництва музею в письмовій формі відзвітувати, що воно зробило для порятунку пам’яток від незаконної забудови.

«Це справжнє блюзнірство й зневага до указу Президента, – обурюється пан Кулініч, – я стою перед самоскидами, а вони (прокуратура. – Авт.) з мене питають, що я зробив для збереження пам’яток».

Джерело: “Україна молода”