Микола Владимиров, Таїсія Жигалкіна, Геннадій Осадчий, Тетяна Трегубова

Капонір другого полігона, 1843 – 44 рр.

(архіт.).

Вул. Госпітальна, 24-а.

Зведений за зразковим проектом військового інж. К. Оппермана, під керівництвом генерал-майора О. Фреймана. Споруда одноповерхова, цегляна, склепінчаста, у плані параболічна, зі зрізаним східним боком. З’єднана з ескарповою стіною валу двома горжовими стінами, які утворили мале внутрішнє подвір’я. На північному та південному фасадах капоніра – по чотири амбразури, на західному – три, поміж ними – дві. Капонір мав на озброєнні 4 каронади, включав порохову камеру. За конструктивним і планувальним вирішенням подібний до капоніра першого полігона. У 1850 р. порохову камеру, розраховану на бл. 1000 пудів пороху, переобладнано під зберігання артилерійських снарядів. У 1863 – 64 рр. використовувався як в’язниця для учасників польського повстання. З 1868 р. – склад інтендантського відомства. Тепер відреставрований. Є складовою частиною Історико-архітектурної пам’ятки-музею «Київська фортеця». Тут планується розмістити стаціонарну експозицію музею «Історія Київської фортеці».

РДВІА, ф. 1819, оп. 1, спр. 4158;

Савельев А. И. Исторический очерк инженерного искусства в России. – СПб., 1879. – Ч. 1 – 2.