Тетяна Трегубова

Північна брама з капоніром Госпітального укріпленняг 1843 – 44 рр.

(архіт.).

Вул. Госпітальна, 18.

По осі північного полігона Госпітального укріплення. Споруда цегляна, у плані прямокутна, двоярусна, вбудована в земляний вал, у стінах зроблено амбразури; капонір призначався для обстрілу ровів. Складається з проїзду до госпіталю та двох бічних кордегардій, з’єднаних з нижніми казематами внутрішніми бічними сходами. Браму увінчує зубчастий парапет, фасад з боку подвір’я оформлено плоскими арками й рустом, характерними для доби пізнього класицизму. До аркового проїзду діставалися по плоскому даху прямокутного капоніра, розміщеного в рові, та перекинутому через рів розбірному мосту. У 1848 р. капонір пристосований під майстерні госпіталю. Наприкінці 19 ст. тут утримували арештантів.

Це єдиний в’їзний вузол Київської фортеці, що зберігся повністю. Тепер – центральний в’їзд до Головного клінічного госпіталю Міністерства оборони України.