Тетяна Трегубова

(архіт.).

Вул. Щорса, 44.

Фланкувала ліве крило укріплення, що з’єднувалося з вежею № 1 оборонною стіною (частково збереглася). Призначалася для розміщення одного батальйону військ. З 1863 р. протягом кількох років використовувалась як слідча в’язниця (в одному з казематів у 1864 р. виявлено підземний хід, проритий учасниками польського повстання з метою втечі). Після 1897 р. в абрисі вежі відбулися деякі зміни: закладено бійниці й розтесано вікна на зовнішньому фасаді, проведено внутрішнє перепланування, на подвір’ї влаштовано круговий металевий намет (тепер розібрано).

Двоповерхова, в плані кругла (діаметр бл. 90 м), з арковим проїздом на внутрішнє подвір’я. Кожний з поверхів складається з 34 склепінчастих відсіків (у трьох з них містяться сходи). Стіни і склепіння цегляні. У зв’язку з розміщенням у вежі деяких установ первісне анфіладне планування частково замінено коридорним. Незважаючи на втрату фортечного характеру фасаду, незвична кругла форма споруди виділяє її з навколишньої сучасної забудови.

З 1990-х pp. використовується торговельними закладами.

РДВІА, ф. 13135, оп. 3, спр. 984; ЦДІАУ, ф. 1434, оп. 1, спр. 22;