Олена Авраменко, Сергій Білокінь

Житловий будинок 1890-х pp., в якому проживав Дроздов М. М.

(архіт., іст.).

Вул. Кудрявська, 11.

Фіксує поворот вулиці, сприймається в її перспективі. Збудований як невеликий приватний будинок, розрахований на чотири квартири.

Двоповерховий, цегляний. Майже кубічний об’єм накрито двосхилим дахом. Планування різних за набором приміщень квартир коридорно-анфіладне. Незважаючи на бічне розміщення входу та сходів, головний шестивіконний фасад симетричний. Його бічні осі виділено розкріповками, увінчаними трикутними фронтонами і двоступінчастими аттиками. У тектоніці фасаду в цілому переважають вертикальні членування за рахунок міжвіконних простінків невеликого виносу. Ренесансний архітектурний декор зосереджено на рівні другого поверху – пілястри з корінфськими капітелями, ліплення у тимпанах фронтонів, прямі й трикутні сандрики вікон, ажурний металевий парапет на цегляних стовпчиках. Є пам’яткою архітектури періоду еклектизму, в якій поєднуються елементи цегляного стилю (перший поверх) та неоренесансу (другий поверх).

На поч. 20 ст. у будинку проживав Дроздов Микола Михайлович (1848 – 1919) – богослов, класичний філолог, професор Київської духовної академії, автор досліджень з історії освіти у стародавньому Римі і Греції.

Календарь: Справочная и адресная книга г. Киева на 1913 год. – К., 1912;

Рибинський В. До історії Київської духовної академії // Хроніка-2000. – 1997. – № 17 – 18.