Марія Кадомська, Михайло Кальницький, Володимир Хромченков

Житловий будинок, 1871, 1913 рр.

(архіт., іст.).

Вул. Костьольна, 5.

У ряді периметральної забудови кварталу. Зведено у декілька етапів. У 1867 р. Л. Давиденко придбала садибу, що виходила на дві вулиці – Костьольну й Михайлівську. У 1871 – 72 рр. на вул. Костьольній споруджено триповерховий будинок за проектом арх. П. Тустановського. У 1913 р. почалася надбудова цієї та сусідньої споруди (№ 3) до п’яти поверхів. З 1914 р. власником садиби був купець Я. Каплер (батько кіносценариста О. Каплера), на замовлення якого у 1914 р. з тилу добудовано шестиповерховий флігель (тепер Михайлівська, 2-б; арх. Л. Толтус). Використовувався як житловий, у нижньому поверсі – магазини. У 1945 і 1987 рр. проведено капітальні ремонти.

П’ятиповерховий, на підвалі, цегляний, у плані складної форми. Чоловий фасад вирішений у стилі модерн, тинькований, дворові фасади пофарбовані по цеглі. Композиція головного фасаду симетрична. Вертикальна вісь – розкріповка невеликого виносу з двома пілястрами, увінчана аттиком. Елементи декору фасаду повністю збігаються з декоративним оздобленням будинку № 3.

ДАК, ф. 100, оп. 1, спр. 1116; ф. 163, оп. 41, спр. 88.