Марія Кадомська, Володимир Хромченков

Житловий будинок, 1871, 1913 рр.

(архіт.).

Вул. Костьольна, 3.

На червоній лінії забудови, на крутому рельєфі, є частиною фронтальної забудови початку вулиці. У 1871 р. власник садиби Є. Федоров збудував триповерховий цегляний будинок за проектом інж. І. Запорожського. З 1914 р. він входив до великої садиби купця Я. Каплера. Одночасно з будинком № 5 надбудовується, а вуличні фасади цих будинків декоруються у стилі модерн однаковими ліпними деталями. На кожному поверсі розміщено по дві квартири. П’ятиповерховий, на підвалі, цегляний, у плані складної форми. Композиція головного фасаду симетрично-осьова. Входом і аттиком виділено центральну вісь. Аналогічно акцентовано бічні осі. Площинний декор фасаду вирішено у стилі неокласицизму. У 1975 р. в будинку був капітальний ремонт. Первісна планувальна структура спотворена, анфіладне планування перетворено в коридорно-анфіладне. Старі балконні огорожі втрачено. В інтер’єрі зберігся ліпний декор дрібного рельєфу. Цікавий приклад зведення великого житлового будинку в два етапи з повною зміною архітектурного образу споруди згідно зі стилістичними особливостями новітнього часу.