2011 р. На Подолі знищили ще одну історичну пам’ятку

Без дозволів Державної служби з питань національної культурної спадщини Міністерства культури України та Головного управління охорони культурної спадщини, магазин «Світ Спорту» на Подолі знищив історичну пам’ятку зі Зводу пам’яток історії та культури України по вул. Костянтинівська, 21 – «Будинок прибутковий, 1858 р.».

Про це повідомила прес-служба голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця.

«Ми звикли говорити про фізичне нищення пам’яток (коли будинки просто зносять), або про просторове – коли поруч будують кілька гігантських споруд і величина пам’ятки співвідносно зменшується, як біля Оперного театру. Але все частіше пам’ятки знищують візуально: їх не руйнують, а кардинально змінюють від первозданного зафіксованого в пам’ятко-охоронних документах. Це нищення вкрай небезпечне для історичного середовища міста, як і всі інші форми», – заявив О. Бригинець.

За запитом голови комісії щодо несанкціонованої зміни зовнішнього вигляду зазначеного історичного будинку, ГУ охорони культурної спадщини засвідчило, що стіни фасадів будинку на рівні першого поверху вкриті синтетичним матеріалом рудого кольору «під цеглу», цокольна частина – плиткою сірого кольору «під руст». На розі будинку влаштовано дві вхідні групи, а вздовж фасадів між карнизом першого поверху та вікнами встановлено рекламоносії.

«Ситуація з будинком показова, адже сьогодні чимало історичних споруд змінюють колір фасаду, матеріали, якими вони були оздоблені історично, доповнюються деталями, які руйнують зовнішній вигляд пам’яток. На щастя, якщо влада виявить принциповість, об’єкт все ж можна повернути до історичного вигляду. Сподіваюсь, це станеться з усіма зіпсованими таким чином київськими пам’ятками», – висловив сподівання О. Бригинець.

ГУ підтвердило позицію голови комісії, що зазначені дії керівництва магазину «Світ Спорту» призвели до пошкодження та зміни пам’ятки. Несанкціоновані роботи порушили умови ст.ст. 22, 23, 24, 26, 27, 29 Закону України «Про охорону культурної спадщини», а також, підпадають під дію ст. 43 Закону України «Про охорону культурної спадщини» (ст. 298 ККУ).