2 пол. 19 ст. Загальний вигляд

Невідомий художник.

Фонтан «Самсон» на Подолі. Друга половина XIX ст.

Дереворит. 13,8: 9,5. Російське періодичне видання II половини XIX ст., вирізка з якого зберігається в Науково-технічній бібліотеці Науково-дослідного інституту будівельного виробництва Держбуду УРСР, Київ.

За допомогою труб джерельна вода на Поділ була проведена з гори ще на початку XVII ст. Але користувався нею тоді лише один монастир. Згодом воду з гір дістали інші монастирі, а також подільські міщани. На плані Києва І. Ушакова 1693-1695 pp. вже бачимо цілу систему колодязів біля підніжжя київських гір. На центральній площі Подолу в XVII ст. з’явився фонтан. Тоді над ним стояла дерев’яна капличка. В кінці XVII – на початку XVIII ст. на Подолі був зведений будинок ратуші, або магістрат, перед головним фасадом якого й опинився старовинний фонтан. В 1748-1749 pp. подбали про зовнішній вигляд фонтану, а також про всю систему водопостачання. Цю роботу доручили молодому І. Григоровичу-Барському. Він збудував над фонтаном високий павільйон, круглий в плані, на чотирьох стовпах, з напівкруглими арками й високим напівсферичним куполом. Над куполом – постать св. Андрія. Статую Самсона, що роздирає пащу лева, поставили 1808 p., звідси фонтан одержав назву «Самсон», або «Лев». Фонтан реставровано в 1980-1981 pp. На малюнку фонтан зображено в центрі Контрактової (тепер – Червоної) площі. Ліворуч – портик Контрактового будинку, праворуч – старий корпус Академії.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 141.