Віталій Отченашко

Будинок ігумена, 1781 р.

(архіт.)

У центрі східної частини монастирського внутрішнього подвір’я, що виходить на вул. Волоську. Зведено на місці дерев’яного, який згорів 1780 р. До комплексу будинку ігумена входили мурована архімандритська поварня, з’єднана з ним закритим переходом (розібрана 1908 р.), дерев’яна альтанка та господарська споруда у саду. Відновлено 1821 р. арх. А. Меленським після пожежі 1811 р. Ремонтовано в 1830, 1842 рр. З північного боку між будинком ігумена та проскурнею. В 1908 р. побудовано келії криласних послушників з кухнею, прибудовано тамбур головного входу та відкриту аркову галерею до південного фасаду.

Одноповерховий, з цокольним напівповерхом зі сходу, цегляний, тинькований. Перекриття плоскі. Первісні анфіладне планування, опорядження інтер’єрів втрачено після перебудов останніх десятиліть. Пізніші нашарування позбавили фасади єдності стилістичного вирішення. Ренесансні мотиви карниза, арок, канелюрованих пілястрів змінили стримані риси класицистичних первісних фасадів.